Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Je přistěhovalectví do ČR nezbytné?

Zastánci masového přistěhovalectví argumentují demografickými trendy. Jejich odpůrci poukazují na nebezpečné důsledky vyplývající ze střetu skupin odlišných kultur a hodnot na jednom území.

 Nově proti masovému přistěhovalectví svědčí i studie ohledně vlivu vědeckého pokroku na trh práce. Práce mnoha profesí bude nahrazena novými technologiemi. Otázka přistěhovalectví vyžaduje promyšlenou koncepci.

ČR je zemí s nízkou porodnosbudoucna bude naše obyvatelstvo celkově stárnout a ubývat.  Podle ČSÚ se průměrný věk obyvatele ČR posune z dnešních 40 let na 50 let v roce 2050 (1). V stejném roce by se měl počet obyvatel ČR bez významného přistěhovalectví pohybovat okolo osmi miliónů (1). Co tyto čísla znamenají pro současnost?

Podporovatelé masového přistěhovalectví bijí na poplach. Tvrdí, že počty lidí, kteří ubydou, je třeba nahradit stejným počtem přistěhovalců (2). Tento přístup vychází z mechanistické představy, že pro zajištění naší životní úrovně bude v budoucnu potřeba stále stejného počtu práceschopného obyvatelstva jako dnes. Odlišnost kultur a hodnot, schopnost migrantů a jejich potomků se začlenit do nové společnosti v tomto pohledu se nijak neřeší. Nejdůležitější je pouze, aby nedošlo k poklesu počtu obyvatelstva v produktivním věku.

Mechanistický přístup zastánců masového přistěhovalectví („kus za kus“) má řadu kritiků. Ti poukazují například na to, že lidská společnost není stroj, do kterého se nově příchozí migranti zasazují jako součástky do uvolněných míst (3). Lidská společnost je složitý mechanismus. Nové osoby i jejich potomci musí být schopny a ochotny bezproblémově se včlenit do kulturního prostředí společnosti, do které přichází. V opačném případě vzniká mnoho nepříznivých důsledků, které smažou možné přínosy přistěhovalectví. Mezi nepříznivé důsledky patří šíření nedůvěry, stresu, společenských konfliktů a nespokojenosti, zatížení sociálních systému, zvýšených nákladů na bezpečnost, začleňování, a další (3,4). To znamená, že přistěhovalci se stanou novým problémem namísto řešením.

Významný posun v pohledu na otázku přistěhovalectví přináší nové studie ohledně vlivu vědeckého a technického pokroku na potřebu pracovních sil v blízké budoucnosti (5,6).  Tyto studie dochází k závěru, že v blízké budoucnosti bude díky novým technologiím potřeba práce v národním hospodářství vyspělých států snížena na řádově polovinu oproti současnému stavu. Hovoří se o časované bombě. To proto, že v západních zemích ubyde práce pro desítky miliónů lidí. V Německu se má potřeba práce snížit o 18 miliónů lidí (6). V ČR, kde je nyní cca 5 mil ekonomicky aktivního obyvatelstva, ubyde za daných předpokladů v příštích desetiletích práce pro řádově 2,5 mil lidí (7). Tento pokles se týká téměř všech profesí (6). Především budou dotčeny práce s nízkou přidanou hodnotou, tzn. manuální a kancelářské práce. Nejméně budou zasaženy profese vyžadující vysokou kvalifikaci jako řízení, věda, a kvalifikované práce v technických oborech. V tomto pohledu je otázkou, zda očekávaný úbytek obyvatelstva není spíše výhodou.

Z výše uvedeného je zřejmé, že přistěhovalectví do naší vlasti je třeba provádět s rozvahou a dobrým rozmyslem. Do budoucna bude potřeba lidí spíše méně, zato lépe kvalifikovaných. Přísně výběrové přistěhovalectví může mít smysl (hl. na základě kvalifikace a začlenitelnosti do společnosti). Masové přistěhovalectví smysl naprosto postrádá. Hromadný přísun nekvalifikovaných, obtížně vzdělavatelných a kulturně těžko přizpůsobivých jedinců se může stát břemenem, s kterým se budou příští generace obtížně vyrovnávat. Bylo by lépe, kdyby si nás mohly připomínat pro naší moudrost, spíše než jako příčinu jejich problémů a strastí.

 

Reference
1. Český statistický úřad (n.a.) Projekce obyvatelstva České republiky. Retrieved from https://www.czso.cz/documents/10180/20538390/4025rra.pdf/9142790b-9517-463c-860b-8fc78897f30d?version=1.0
2. Euractictiv.cz (2012, September 26). Marek Čaněk: Vyhnáním migrantů z trhu práce si ČR nepomůže Retrieved from http://www.euractiv.cz/cr-v-evropske-unii/clanek/marek-canek-vyhnanim-migrantu-z-trhu-prace-si-cr-nepomuze-010269
3. Roth, B. M. (2010). The perils of diversity: Immigration and human nature. Augusta, GA: Washington Summit Publishers
4. Adler, N. J., & Gundersen, A. (2008). International dimensions of organizational behavior (5th ed.). Mason, OH: South-Western Cengage Learning.  
5. Frey, C. B. & Osborne, M. A. (2013).  The future of employment: How susceptible are jobs to computerisation? Retrieved from http://www.oxfordmartin.ox.ac.uk/downloads/academic/The_Future_of_Employment.pdf
6. Keiser, T. (2015, May 2). Maschinen könnten 18 Millionen Arbeitnehmer verdrängen. Die Welt. Retrieved from http://www.welt.de/wirtschaft/article140401411/Maschinen-koennten-18-Millionen-Arbeitnehmer-verdraengen.html
7. Wirnitzer, J. (2011, December 15). Přehledně: Hlavní výsledky ze sčítání lidu a srovnání s minulostí. Idnes.cz. Retrieved from http://zpravy.idnes.cz/prehledne-hlavni-vysledky-ze-scitani-lidu-a-srovnani-s-minulosti-py3-/domaci.aspx?c=A111215_151333_domaci_jw

Autor: Jiří Novák | úterý 26.5.2015 13:04 | karma článku: 12,21 | přečteno: 146x
  • Další články autora

Jiří Novák

EU fondy: největší zdroj korupce v Česku, aneb proč nás Sobotka v Bruselu znovu zradí

Ve věci pro svobodný český národ na generace nejzávažnější, tj. hromadné muslimské migraci, vláda podléhá korupčnímu vlivu EU fondů. Dochází k tomu opakovaně. Řešením jsou nové volby.

20.9.2015 v 13:26 | Karma: 34,60 | Přečteno: 1005x | Diskuse| Ostatní

Jiří Novák

Slovenské ne muslimské imigraci, aneb jak může malý národ být světový

Slovensko odmítlo přijímat muslimské imigranty. Navzdory tlaku EU a multikulturalistickému Západu. Malá země je vzorem pro národy, které si chtějí uchovat původní hodnoty západní civilizace: svobodu a bezpečí.

23.8.2015 v 9:07 | Karma: 41,01 | Přečteno: 1938x | Diskuse| Ostatní

Jiří Novák

Ještě několik slov k Andreji Babišovi

Tímto reaguji na některé dotazy k svému poslednímu blogu. Proč prý kritizuju Andreje Babiše, když se vyslovuje k muslimské imigraci kriticky.

7.8.2015 v 6:51 | Karma: 26,01 | Přečteno: 833x | Diskuse| Ostatní

Jiří Novák

Půjde Andrej Babiš příkladem a zaměstná v Agrofertu stovky migrantů z Afriky?

(Multi)kulturně zaostalí Češi musí pochopit, že islám je zcela neškodný a muslimové budou v Čechách přátelští. Půjde Andrej Babiš příkladem a promění Agrofert v multikulturní středisko? Vláda se jistě připojí.

1.8.2015 v 17:26 | Karma: 29,19 | Přečteno: 1014x | Diskuse| Ostatní

Jiří Novák

“Muslim do každé vesnice“ – vládní program v boji proti české xenofobii

Vláda usoudila, že národ trpí xenofobií: tzn. odporem k muslimské imigraci, kterou prosazuje EU. Proto se rozhodla proti české xenofobii aktivně bojovat.

28.7.2015 v 7:03 | Karma: 39,57 | Přečteno: 2784x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

  • Počet článků 14
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1694x
Člověk, muž, otec, přítel, občan, smrtelník s obdivem k Sokratovi.

Seznam rubrik